مسجد گوهرشاد مشهد

تاریخ انتشار: 1397/08/22

مسجد گوهرشاد مشهد

آشنایی با مسجد گوهرشاد مشهد

 نام مشهد مقدس با حرم مطهر امام رضا (ع) پیوند خورده است. اکثر کسانی که به مشهد می روند حتی اگر سفرشان کاری هم باشد، باز یک سر به حرم می زنند و زیارتی میکنند و بعد به امور کاریشان می پردازند. حرم مطهر امام رضا(ع) مساحتی بالغ بر ۵۹۸,۶۵۷ مترمربع دارد که در خود آثار تاریخی فراوانی را جای داده است. یکی از این آثار که حتما همه شما آنرا دیده و می شناسید، مسجد گوهرشاد با گنبد آبی رنگ در کنار گنبد طلایی آرامگاه امام رضا(ع) است. برای آشنایی با مسجد گوهرشاد، حتما این مطلب سایت زواران را مطالعه فرمائید.

مجموعه حرم امام رضا با وسعت ۵۹۸,۶۵۷ مترمربع بزرگترین مسجد جهان و به دلیل گنجایش ۵۰۰,۰۰۰ نفری، نیز سومین مسجد بزرگ جهان از لحاظ گنجایش می‌باشد. مسجد گوهرشاد، وسیع‌ترین مسجد در مجموعه آستان قدس رضوی است و مساحت صحن آن ۲۸۵۰ مترمربع است. این صحن از نظر قدمت، کهن‌ترین صحن است و در جنوب حرم مطهر امام رضا احداث شده است. بانو گوهرشاد از زنان نامدار عصر تیموری بود که بسیار مورد توجه امیر وقت قرار داشت و در امور مملکتی مشورت داده می شد. نام وی در دو محل از بنای مسجد، یکی در بالای در ورودی ایوان دارلسیاده و دیگری در کتیبه ایوان مقصوره با خط زیبای شاهزاده بایسنقر میرزا با کاشی معرق به‌عنوان بانی مسجد نگاشته شده و به یادگار مانده است.

معمار مسجد گوهرشاد قوام‌الدین بن زین‌الدین شیرازی، معمار معروف عصر تیموری بود. معماری مسجد برگرفته از شیوه اسلامی-ایرانی است و در ساخت آن از آجر و گچ استفاده شده است. مسجد گوهرشاد دارای یک صحن، چهار ایوان و یک گنبد فیروزه ای و دو گلدسته زیبا و ۷ شبستان است و به جهت قدمت تاریخی، سبک معماری و زیبایی‌های هنری یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی مشهد و صنعت معماری ایران اسلامی است که زائران زیادی را به سمت خود می‌کشد.

گنبد مسجد گوهرشاد یکی از جاذبه‌های تاریخی-فرهنگی و مذهبی است که بسیار مورد علاقه جهانگردان و متخصصین معماری و تاریخ و هنر است. با اینکه ششصد سال از تاریخ ساخت مسجد می‌گذرد، اما استحکام و ماندگاری مسجد نشان از عظمت و قدمت آن می‌دهد. مسجد بارها در دوره‌های مختلف تاریخی که جنگ در مشهد بود، مثل حمله ازبکان، آسیب دید، اما توسط شاه عباس صفوی تعمیر شد. در دوره‌های بعد نیز مسجد به دلیل وقوع زلزله در مشهد، آسب دید که در دوره قاجار مورد مرمت قرار گرفته و آسیب‌های آن برطرف شد. این مسجد از لحاظ بنا و کاشی‌کاری ممتاز است و تمام در و دیوارهای آن مزین به اسماء جلاله، آیات قرآنی، احادیث و شعر، مدح ائمه اطهار است و با خط ثلث، نستعلیق، کوفی و بنایی خطاطان بزرگ مثل بایسنقر و امامی اصفهانی ترمیم شده است. تصاویر زیر مربوط به بخشی از کاشی‌کاری‌های مسجد است.

 

تاریخ انتشار : 1397/08/22













 

نماد اعتماد الکترونیکی