مشاهیر مدفون در حرم امام رضا(ع) در مشهد

تاریخ انتشار: 1397/08/26

مشاهیر مدفون در حرم امام رضا(ع) در مشهد

آشنایی با تعدادی از مشاهیر مدفون در حرم مطهر امام رضا(ع)

بسیاری از کسانیکه به حرم مطهر امام رضا(ع) می روند، پس از زیارت امام رضا(ع) به مدفن علما و مشاهیری که در حرم دفن شده اند نیز می روند. تعداد این افراد بسیار زیاد است و معرفی تمام آنها در یک مقاله نمیگنجد اما معرفی سه نفر از مشهورترین این علما در این مقاله سایت زواران خالی از لطف نیست تا شما هم در سفر خود به مشهد مقدس و تشرف به حرم مطهر به زیارت این افراد نیز بروید.

شیخ محمد بن حسن حر عاملی

محمد بن حسن بن علی بن محمد بن حسین که معروف به شیخ حُرّ عاملی می باشد از برجسته‌ترین علمای شیعه در قرن یازدهم هجری به شمار می‌آید. او یکی از چهره‌های بزرگی است که مذهب شیعه را با روایات اهل بیت(ع) بیش از پیش غنی ساخت و دارای تألیفاتی ارزنده و شخصیتی مورد احترام نزد علمای شیعه است. شیخ حر عاملی تألیفات ارزشمند و گرانبهایی را از خود برجای گذاشت که از اصلی ترین و معروف ترین های آن می توان به وسائل الشیعه اشاره نمود.

شیخ حُر عاملی از ذوق شعری بالایی نیز برخوردار بود. او اشعار فراوانی در مدح و ستایش اهل بیت سروده است و دیوانی دارد که شامل ۲۰۰۰۰ بیت شعر است. و اشعار او نیز دارای اهمیت و ارزش های ادبی بسیار زیادی می باشد.

شیخ حر عاملی در چهل سالگی برای زیارت عتبات عالیات به عراق رفت و از آن جا برای زیارت امام رضا(ع) عازم مشهد شد. و چون مشهد را مکان مناسبی برای زندگی دید، در آنجا ماندگار شد.

شیخ حر عاملی در ۲۱ رمضان ۱۱۰۴ق در سن ۷۱ سالگی در مشهد درگذشت و در ایوان یکی از حجره‌های حرم امام رضا(ع) که اکنون در صحن انقلاب قرار دارد به خاک سپرده شد.

محمد بهاء الدین عاملی معروف به شیخ بهایی

بهاءالدین محمد بن حسین عاملی معروف به شیخ بهایی فقیه، عارف، منجم، ریاضیدان، شاعر، ادیب، مورخ و دانشمند نامدار قرن دهم و یازدهم هجری ست که مهارت وی در ریاضی و معماری و مهندسی معروف بوده. در حدود ۹۵ کتاب و رساله از او در سیاست، حدیث، ریاضی، اخلاق، نجوم، عرفان، فقه، مهندسی و هنر و فیزیک بر جای مانده‌است. از آثار او به جامع عباسی که از شاخص ترین آثار شیخ بهایی است، الزبده فی الاصول،  اربعین و... می توان اشاره کرد. شیخ بهایی آثار برجسته‌ای به نثر و نظم نیز پدید آورده‌ است که علاوه بر فارسی و عربی، شامل ترکی هم می‌شده‌است. اشعار فارسی او عمدتاً شامل مثنویات، غزلیات و رباعیات است.

وی هنگام ورود به ایران سیزده ساله بود و در سال ۱۰۰۰ خورشیدی در اصفهان درگذشت و بنابر وصیت خودش پیکر او را به مشهد بردند و در کنار آرامگاه علی‌بن موسی‌الرضا جنب موزه آستان قدس به خاک سپردند. امروزه آرامگاه وی بین مسجد گوهرشاد و صحن آزادی و رواق امام خمینی در رواقی که به یاد او نامگذاری شده قرار دارد.

شیخ حسنعلی اصفهانی معروف به نخودکی

شیخ حسنعلی اصفهانی که به دلیل سکونت در سال های پایانی عمر در روستایی بنام نخودک در نزدیکی مشهد، مشهور به شیخ حسنعلی نخودکی بود  فقیه، فیلسوف و از عرفا و اخلاقیون بزرگ شیعه در قرن چهاردهم هجری است. شیخ نخودکی همچنین دارای قدرت‌های ماورائی از جمله طی‌الارض، آگاهی از غیب، چشم برزخی،‌ دم مسیحایی و... بود. که این قدرت‌های الهی را با تهجد، توکل، شب‌زنده‌داری، خواندن نماز اول وقت و انس با قرآن به دست آورده بود.

آثار نخودکی را فرزند وی، مقدادی اصفهانی در کتابی به نام نشان از بی نشانها در دو مجلد به چاپ رسانده است. نخودکی کتابهای ارشاد البیان و اسرار نامه عطار نیشابوری را تصحیح و در 1355 و 1356 در تهران به چاپ رساند. او همچنین کتاب ترجمه الصلاة، اثر ملا محسن فیض کاشانی، را به همراه تأویلاتی از خویش درباره نماز چاپ کرد. او گاهی شعر نیز می سرود.

  شیخ نخودکی در ۱۷ شعبان ۱۳۲۱ شمسی از دنیا رفت و طبق وصیتی که کرده بود،‌ در صحن عتیق روبروی ایوان طلا در حرم مطهر رضوی تدفین شد.

 

تاریخ انتشار : 1397/08/26













 

نماد اعتماد الکترونیکی