موزه مردم شناسی مشهد

تاریخ انتشار: 1397/09/07

موزه مردم شناسی مشهد

موزه مردم شناسی و حمام مهدی قلی بیک مشهد

 یکی از قدیمی‌ ترین و بزرگ‌ ترین حمام‌های ایرانی‌ که کمتر کسی آن را می شناسد حمام مهدی قلی بیک است که امروزه نیز تبدیل به موزه مردم شناسی در مشهد شده است. زمانی که وارد ساختمان این حمام قدیمی می شوید، دیوارها نقاشی های جالب توجهی دارد که نظر شما را به خود جلب می کند و نقوشی را می بینید که تصورش را هم نمی کنید چنین نقوشی را بر دیوار ها و سقف یک بنا، آن هم یک حمام قدیمی ببینید.

موزه مردم شناسی مشهد

قدمت حمام مهدی قلی بیک به زمان شاه عباس صفوی برمی گردد و معماری فوق العاده آن حکایت از شکوه و عظمت معماری اصیل ایرانی دارد. این حمام درست در کنار حرم امام رضا، مسجد شاه و بازار فرش فروش های مشهد قرار دارد بنابراین برای بازدید از این موزه تنها کافیست بعد یا قبل از زیارت حرم امام رضا(ع) ساعتی را به آن اختصاص دهید.

پیشینه حمام مهدی قلی بیک مشهد

 این حمام زیبا در سال 1300 خورشیدی بنا به خواسته فردی به نام مهدی قلی بیک ساخته و وقف مردم شد و تا امروز نام واقف بر روی حمام باقی مانده است. حمام مهدی قلی بیک در اردیبهشت ۱۳۵۶ با شماره 1374 در فهرست بناهای تاریخی کشور ثبت شد و جنبه ارزشمندش بیش از پیش به چشم آمد. این حمام سالیان دراز، یعنی تا حدود همین بیست و چند سال پیش مورد استفاده عموم مردم بود تا آن که با فراگیر شدن لوله کشی آب و وجود حمام در خانه ها، به صورت متروکه درآمد. حمام بی نظیر مهدی قلی بیک چند سالی مورد بی توجهی قرار گرفت تا آن که سازمان میراث فرهنگی و آستان قدس، در اقدامی مشترک تصمیم به بازسازی این بنا گرفتند. بازسازی در سال 1378 آغاز شد و وسعت حمام نزدیک به ۲۰۰۰ متر مربع رسید. در نهایت در سال 1385 و همزمان با زادروز ولادت امام هشتم شیعیان، درهای حمام مهدی قلی بیک با عنوان موزه تخصصی مردم شناسی رو به عموم مردم گشوده شد.

موزه مردم شناسی مشهد

بخش های مختلف حمام مهدی قلی بیک مشهد

حمام مهدی قلی بیک مشهد، دارای فضاهایی چون سردر حمام، هشتی ورودی، سربینه یا رختکن، گرمخانه، میاندر (فضای ارتباطی بین دو فضای گرمخانه و سربینه)، خزینه و فضای گربه رو، تون (گلخن)، نظافت خانه، و چال‌حوض (استخر آب سرد) می باشد.

موزه مردم شناسی مشهد

طی بازسازی که در حمام مهدی قلی بیک مشهد انجام شد از فضاهای موجود در سربینه و گرمخانه و چال حوض به عنوان غرفه های نمایش اشیا استفاده کردند که در آنها بسیاری از اشیای قدیمی و تاریخی به نمایش گذاشته شده است. این ابزار و لوازم شامل: متعلقات حمام، وسایل استحمام، وسایل آرایش، وسایل روشنایی، سماورها و قهوه‌جوش ها، پوشاک محلی خراسان، منسوجات، انواع وسایل ارتباطی مانند تلفن و تلگراف

آدرس: خروجی ضلع غربی صحن جامع رضوی یا انتهای خیابان اندرزگو (خسروی نو)، اندرزگوی ۱۳، انتهای بازار بزرگ (بازار فرش فروش‌ها)

شماره تماس: ۳۲۲۴۱۰۱۳-۰۵۱ داخلی 3277

تاریخ انتشار : 1397/09/07

موزه مردم شناسی مشهد

موزه مردم شناسی مشهد

موزه مردم شناسی مشهد











 

نماد اعتماد الکترونیکی